Nabízíme přehled základních požadavků EUDR, koncipovaný jako průvodce jednotlivými úkony, které je třeba provést před prodejem výrobku. Upozorňujeme, že se jedná pouze o doplňkový, zjednodušující a právně nezávazný nástroj při aplikaci Nařízení. Odborná terminologie byla v zájmu snazšího porozumění nahrazena běžně používanými pojmy, např. „prodej“ je v EUDR označován jako „uvedení/dodání na trh v rámci obchodní činnosti“.
Tento postup zjišťování povinností je vypracován pro jednotlivé komodity a provede tazatele celým procesem krok za krokem.
Jedná se o tyto skupiny výrobků (členění dle celního kódu zboží):
0102 21, 0102 29 Živý skot
ex 0201 Maso ze skotu, čerstvé nebo chlazené
ex 0202 Maso ze skotu, zmrazené
ex 0206 10 Jedlé droby ze skotu, čerstvé nebo chlazené
ex 0206 22 Jedlá játra ze skotu, zmrazená
ex 0206 29 Jedlé droby ze skotu (kromě jazyků a jater), zmrazené
ex 1602 50 Jiné přípravky a konzervy z masa, drobů nebo krve ze skotu
ex 4101 Surové kůže a kožky ze skotu (čerstvé nebo solené, sušené, vápněné, piklované nebo jinak konzervované, avšak nevyčiněné, nezpracované na pergamen ani jinak neupravené), též odchlupené nebo štípané
ex 4104 Kůže a kožky vyčiněné nebo zpracované na crust ze skotu, odchlupené, též štípané, avšak dále neupravené
ex 4107 Usně ze skotu dále upravené po vyčinění nebo zpracování na crust, včetně kůží zpracovaných na pergamen, odchlupené, též štípané, jiné než usně čísla 4114